25. Salpavaellus Ukko-Pekan kotikonnuilla

Kategoria: Uutiset

Salpavaellus 2018 painottuu tällä kertaa Etelä-Karjalaan enemmän kuin koskaan ennen. Presidentti Pehr Evind Svinhufvudin kotitalon pihapiiri Luumäellä on 25. Salpavaelluksen keskus. Mutta toinen pääreiteistä, Tähtäimessä Salpalinja – pää- ja oikaisuaseman parhaita paloja Virolahdella –kiertelee tukevasti Kymenlaakson puolella.

Kunnostettu Kotkaniemi, presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseo, avautuu yleisölle 18. toukokuuta 2018.

Salpavaelluksen suojelijana ja samalla yhtenä järjestäjänä ensimmäistä kertaa on MPK ja sen Kaakkois-Suomen maanpuolustuspiiri.

Viikko jälkeen juhannuksen vuosittain samottavan vaelluksen kolme reittiä kohtaavat Kotkaniemessä, joka on nähtävyys jo sinällään. Salpalinjaa esittelevä vaellus päättyy siellä 1.7. klo 13. pidettävään kaikille avoimeen maanpuolustusjuhlaan. Siinä tuodaan itseoikeutetusti esille itsensäisyysmies, presidentti P.E. Svinhufvudin ja samalla koko Suomen itsenäisyyshistoriaa.

Suojeluskuntahenkisen ja hyvänä ampujana tunnetun presidentin harrastusta tuodaan esiin tarjoamalla kaikille vaeltajille mahdollisuus ”Ukko-Pekka” –ammuntaan. ”Tähtäimessä Salpalinja -reitillä ammutaan perinnekivääreillä Multasillan metsästysampumaradalla Miehikkälässä muutama laukaus kovilla. Ukko-Pekaksi kutsuttu pystykorvamalli on yksi perinnekivääreistä.

”Lappeen lukko” ja ”Salpalinja Salpausselällä” –reiteillä ammunta toteutetaan sovellettuna nykyaikaisilla, puolustusvoimien käytössä olevilla ympäristöystävällisillä eko-harjoitusaseilla. Reiteistä lisätietoa salpavaellus.net –sivuilla. Ilmoittautuminen MPK-järjestelmään avautuu maaliskuun alussa.

MPK toiminta-alustana

Maanpuolustuskoulutusyhdistys ( MPK) on lupautunut 25:nnen Salpavaelluksen suojelijaksi. Mutta MPK ei siihen tyytynyt, vaan tarjoutui siis myös tekijäksi, toimijaksi Salpavaellus-organisaation rinnalle.

– Myös MPK juhlii tänä vuonna toimintansa 25. merkkivuotta. Nyt onkin luontevaa yhdistää voimat ja MPK:n olla mukana Salpavaelluksen suojelijana ja yhtenä järjestäjänä, MPK:n toiminnanjohtaja, prikaatikenraali evp Pertti Laatikainen sanoo.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) järjestää vuosittain lähes 2 000 kurssia, joihin osallistuu yli 50 000 henkilöä. MPK tuottaa yhteiskunnalle turvallisuutta koulutuksiin osallistuvien tietoina, taitoina ja toimintakykynä.

Toiminnanjohtaja Laatikaisen mielestä Salpavaellus on hieno osoitus Luumäen Reserviupseerien, Luumäen Reserviläisten, Virolahden ja Miehikkälän Reserviupseerien, Kaakonkulman Reserviläisten, Salpalinjan Oppaiden ja puolustusvoimien yhteistoiminnasta.

– MPK:n Kaakkois-Suomen maanpuolustuspiiri liittyy mielellään tähän järjestäjien joukkoon nyt ja tulevina vuosina. Kannustan samalla kaikkia MPK:n koulutuksissa mukana olleita osallistumaan nyt Salpavaellukselle, Laatikainen patistaa.

Ilmoittautumiset reiteille:

Tähtäimessä Salpalinja, pitkä reitti:
 https://www.mpk.fi/Koulutuskalenteri/Tutustu-tarkemmin/id/94473

Lappeen Lukko, keskipitkä reitti:
https://www.mpk.fi/Koulutuskalenteri/Tutustu-tarkemmin/id/94474

Salpalinjan Salpausselällä, lyhyt reitti:
https://www.mpk.fi/Koulutuskalenteri/Tutustu-tarkemmin/id/94475

Toimitsijat ja oppaat:
https://www.mpk.fi/Default.aspx?tabid=1122&tap=94476

Salpavaelluksen perusidea on esitellä Salpalinjaa maastossa. Kiehtovia sisäänkäyntejä teräsbetonikorsuihin riittää kaikilla reiteillä.