OPB on reitti kaunokirjalliseen maisemaan

Kategoria: Uutiset

Miehikkälästä katsottuna etelään suuntautuvan vaellusreitin nimenä on ensi kesänä Operaatio Para Bellum – totta kai. Nimen kolme ensimmäistä sanaa ja teema ovat suoraan Ville Kaarnakarin viime syyskuussa ilmestyneestä huikeasta sotaromaanista, jonka fiktio-osaan ”totta kai” –kaneetti viittaa.

Ja toisaalta on hyvin luonnollista, että Salpavaellus ottaa kirjan taistelumaastojen esittelyn Ravijoella ja Harjussa ohjelmaansa. Kirjan taistelu on nimittäin ensimmäinen kaunokirjallinen taistelu koskaan Salpa-asemassa. Kirjailija tulee itsekin paikalle kertomaan teoksensa taustoista. Asekätkentä on yksi kirjan juonilinja ja sitäkin reitillä sivutaan. Kirjateemassa liikutaan muuten samalla alueella, jossa Salpavaellus-oppaat ovat RUK:n upseerioppilaita perehdyttäneet Salpalinjaan.

Aiemmin ns. eteläreitillä vaeltaneille yllätys on nyt se, että vaeltajat kuljetetaankin vaelluksen kokoontumispaikalta Miehikkälän Salpalinja-museolta Virolahden Bunkkerialueelle ja sieltä patikoidaan Ravijoelle ja yöksi Suomenlahden rantaan Rantaharjuun. Sunnuntaiaamuna perehtyminen tapahtuu edelleen rantamaalla ja linja-autokuljetuksella reitin vaeltajat siirretään sitten vaelluksen päättävään maanpuolustusjuhlaan Miehikkälään.

Rauhanturvaajia osallistuu Salpavaellukselle muiden vaeltajien joukossa. Heillä on valittavana kaikki kolme reittiä oman mieltymyksensä mukaan. Kymenlaakson Rauhanturvaajat suosittelevat yhdessäolon näkökulmasta rauhanturvaajille osallistumista OPB-reitille, onhan kirjailija Kaarnakari rauhanturvaaja hänkin.

Rantamaan reitillä vaellettiin ajoittain tien täydeltä. Kuva Salpavaellus 2013 / Terho Ahonen