Ruoka vaelluksen suurin kuluerä

Kategoria: Uutiset

Salpavaelluksen talouden ainoana tukijalkana ovat vaeltajilta perittävät osanottomaksut. Vapaaehtoistyölle ei Salpavaellus-organisaatiossa lasketa hintaa. Se on useiden kymmenien tekijöiden pelkällä ruokapalkalla tehty pyyteetön tuki vaeltajille.

Vaeltajien omaksi osuudeksi jää pakollisten kulujen kattaminen; oppaiden osaaminen ja organisaation onnistuminen on vaeltajan kulujen päälle saama lisäarvo. Matkailuelinkeino käyttää samasta asiasta nimeä elämys. Matkailussa siitäkin peritään hinta, Salpavaelluksella ei!

Salpavaellus-tapahtumalla ei siis ole muita tuloja. Puolustusvoimien kalusto- ja materiaalituki edellyttää, että vaellus ei edes voi tuottaa voittoa. Menolaskelmassa ei ole aina onnistuttu ja tulot eivät ole kaikkia menoja kattaneet. Onneksi viimeisen kolmen vuoden aikana vaelluksen taloutta on voitu tukea sillä pienellä RUK-opastusten tuotolla, jonka Salpalinja-oppaiden vapaaehtoinen suuri työ on mahdollistanut.

Esimerkiksi vuoden 2014 vaelluksen (200 vaeltajaa) toteutuneen tilinpäätöksen mukaan valtaosa eli peräti 70 prosenttia tuloista meni vaelluksen ruokakulujen kattamiseen! Vaeltajien kuljetukset lohkaisivat tuloista 15 prosenttia. Vuokrien ja vakuutusten osuus oli noin kymmenen prosenttia. Vaeltajille jaettava pikkumateriaali ja muut hajaerät nielivät noin viisi prosenttia tuloista. Esimerkkiksi vaelluksen markkinointi ja tiedotus tehdään käytännössä nollabudjetilla!

Salpavaelluksen osanottomaksuu sisältyy täysi ylöspito. Ruokailukulut nielevät vaelluksen osanottomaksuista peräti 70 prosenttia. Kuva Terho Ahonen / Salpavaellus 2010