Salpavaellus näyttää maanpuolustustahdon voiman

Kategoria: Uutiset

Salpavaellus alkoi 22. kerran tänään. Rantatien linjat -reitillä aloitettiin Vaalimaalle 1944 rakennetun oikaisuaseman tutkiminen 78 vaeltajan voimin. Heistä 14 on maanpuolustusharrastajia Virosta.Petri Rajajärven opastusta kallioon louhitun ryhmän kenttäkorsun reunalla kuunneltiin lippu korkealla perjantai-iltana.

Salpavaellus on opastettu linnoitushistoriallinen luontoretki vuosina 1940-41 ja 1944 rakennettuun Suomen itärajan massiiviseen puolustuslinnoitukseen, Salpalinjaan. Myös Salpa-asemaksi kutsuttu, viralliselta nimeltään Suomen Salpa oli aikanaan Suomen ja jopa pohjoismaiden suurin yksittäinen rakennustyömaa, voisiko sanoa maanrakennustyömaa.

Salpalinjassa ei taisteltu. Silti sillä arvioidaan olleen osaltaan vahva vaikutus siihen, että heinäkuussa 1944 Neuvostoliitto luopui Suomen tavoitteistaan ja siirsi joukkojaan Keski-Euroopan rintamalle. Sanotaan, että linnoitus on täyttänyt tehtävänsä parhaiten silloin, kun sitä ei ole tarvittu. Se sopii Salpalinjaan

22. Salpavaelluksen patikkareiteille on ennakkoon ilmoittautunut vaeltajia tapahtumahistorian suurimpia määriä, hieman yli 200 patikoijaa. Lisäksi linnoitusta myötäilevillä teillä konevoimalla liikkuu 13 henkeä liikennemönkijöillä ja vajaat kymmenen henkeä museoikäisillä maataloustraktoreilla. Kokonaismäärä on tämän tiedon mukaan noin 225 henkeä. Heitä on opastamassa hieman yli 20 koulutettua Salpalinja-opasta.

Vaelluksen tämän hetken suosio kertoo maanpuolustushistorian kiinnostavuudesta ja takavuosien notkahduksen jälkeen myös Salpavaelluksen niin opastuksen tason noususta kuin tunnettavuuden kasvusta. Juurikaan suurempia ihmismääriä tapahtuma ei pysty kerrallaan ottamaan. Salpavaellus haluaa säilyttää luonnon rauhan ja pitää opastusryhmien koon siedettävänä 10-15 hengen suuruisena.

Salpavaelluksen opastuksen tasoa on osaltaan kohottanut opaskoulutus, mutta myös syksystä 2011 lähtien toteutetut RUK:n reserviupseerikurssien opastukset Virolahden Harjussa. Kolmen tunnin opastuksiin on nyt osallistunut jo 5 108 upseerioppilasta. Heidän perehdyttämiseensä Salpalinjaan on tarvittu yli 500 opasvuoroa, jonka Salpavaelluksen oppaat ovat vapaaehtoisena maanpuolustustyönä tehneet.

Salpavaelluksen ja RUK-opastusten kautta vapaaehtoisoppaat haluavat viedä sotiemme veteraanien, sankarivainajiemme ja linnoittajaveteraaniemme perintöä kohti tulevia sukupolvia. Salpalinja on Suomen kansan maanpuolustustahdon voimannäyttö ennen ja nyt.

Tapahtuman järjestävät puolustusvoimien tuella Luumäen Reserviupseerikerho, Luumäen Reserviläiset, Virolahden ja Miehikkälän Reserviupseerikerho ja Kaakonkulman Reserviläiset.

Tapahtuman suojelijana 2015 on 60-vuotisjuhlavuottaan viettävä Reserviläisliitto, joka on antanut suuren avun vaelluksen tiedottamisessa ja markkinoinnissa.

Salpavaellus päättyy sunnuntaina 28.6 klo 13 alkavaan maanpuolustusjuhlaan Miehikkälän Salpalinja-museolla. Suojelijan edustajana Reserviläisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola ottaa vaeltajat vastaan ja pitää puheen. Maanpuolustusjuhlassa puhuu myös Salpalinjan perinneyhdistyksen valtuuskunnan puheenjohtaja, valtiopäiväneuvos Mikko Pesälä. Hän on myös Reserviläisliiton kunniapuheenjohtaja. Perinneyhdistyshän viettää tarkoituksella samaan aikaa Salpalinja-museolla vuotuista Salpa-perinnepäivää ja jäsentapaamista.

Vaellusta johtaa ensimmäistä vuottaan Antti Pakkanen Haminasta, varajohtajana ja huoltopäällikkönä on Jukka Lappi Virolahdelta.