Upeat portinpylväät nähtävänä nyt Salpalinja-museolla huutokauppaa varten

Kategoria: Uncategorized,Uutiset

Salpavaelluksen päättävässä maanpuolustusjuhlassa viikko jälkeen juhannuksen myydään huutokaupalla kaksi portinpylvästä sotiemme veteraanien hyväksi. Pyterlahden kuuluisasta punaisesta graniitista veistetyt kivet ovat hieman Salpalinjan panssariestekiviä korkeammat ja ohuemmat. Pylväät on kiinnitetty aluskiviin terästapilla ja ne painavat noin tuhat kiloa kappale. Aluskivet painavat noin 500 kiloa kappale. Eli tarjolla on noin 3000 kiloa samaa historiallista kiveä, josta monet Pietarin pylväät ja mm. Aleksaneri I:n monoliitti on veistetty.

Kivet on veistänyt talkootyönä kivimies ja Salpalinja-opas Heikki Savolainen Virolahdelta. Pylväät kuljetti Pyterlahden louhokselta sotiemme veteraanien avustushengessä myyntipaikalle Olli Suurpää virolahtelaisesta Suurpää Oy:stä. Raakakivet lahjoitti Suomen Kiviteollisuus Oy. Näin pylväiden tuotto menee lyhentämättömänä Luumäen, Miehikkälän ja Virolahden sotiemme veteraanien hyväksi.

Pylväät ovat nyt siis nähtävinä Salpalinja-museolla. Huutokaupassa korkeimman tarjouksen tehnyt sitoutuu kuljettaman kivet kustannuksellaan pois. Maksuehdot sovitaan paikalla. Mikäli vuoden sisällä kiviä ei ole kuljetettu pois, huutajan omistusoikeus raukeaa ja ne myydään vuoden 2015 Salpavaelluksen maanpuolustusjuhlassa uudelleen.

Lisää kuvia: http://www.salpavaellus.net/kuvagalleria/kuvia-salpavaellus-2014/
Portinpylväät on pystytetty väliaikaisesti Miehikkälän Salpalinja-museolle odottamaan rahamiesten kokoontumista Salpavaelluksen päättävään maanpuolustusjuhlaan ja sen yhteydessä pidettävään pylväiden huutokauppaan. Kivenveistäjä Heikki Savolainen (vas) ja kivet kuljettanut Olli Suurpää mittakaavana.Kuva kertoo.