YH:sta Salpalinjaan reitillä uutta ilmettä

Kategoria: Uutiset

Salpavaelluksella on ollut pitkään tarjolla kahden yön reitti, joka on lähtenyt liikkeelle vaellusviikonlopun perjantain illansuussa. Nyt kyseinen reitti on nimeltään YH:sta Salpalinjaan. Ensimmäisen illan aikana se esittelee Luumäellä nimensä mukaisesti loppusyksyn 1939 YH:n (ylimääräiset harjoitukset) aikana tehtyjä linnoituksia sekä Luumäen linjan rakenteita unohtamatta tietenkään Salpalinjan linnoitteita. Mahtuupa joukkoon myös ensimmäisen maailmansodan aikaisia venäläisten patteritöitä. Reitin ensimmäinen yöpyminen on Lensulassa.

Toisena päivänä reitti käy Suoanttilassa Lusikkovuoren luolassa, joka on lajissaan Salpalinjan suurin. Entisen Ylämaan kunnan pohjoisosissa reitti kiertää uusia polkuja ja tuo nähtäviin ainakin kuusi aiemmin Salpavaelluksella käymätöntä korsukohdetta.

YH:sta Salpalinjaan – reitin toinen yöpyminen on uudessa paikassa Hostikalla Kasarinjärven itärannalla. Järjestely heittokuljetuksineen tuo uutta ilmettä varsinkin sunnuntaille, kun Mustanlammen korpimaisemat jätetään tällä kertaa väliin.

Mainittakoon, että heittokuljetuksia joudutaan tekemään kaikilla Salpavaelluksen reiteillä. Niitä tehdään linja-autoilla, mutta osittain ja lyhyitä pätkiä mahdollisesti myös puolustusvoimien Pasi-ajoneuvoilla.Myös Luumäen linnoitteet -reitillä ryhmät pysyivät hyvin kasassa. Oppaana Hannu Ilves. Kuva Salpavaellus 2013 / Terho Ahonen